Lampor för låg takhöjd

Om du har ett speciellt intresse för taklampor vill du säkert ha rejäl takhöjd. Men det kanske du inte har. Om du bor i en lägenhet med lågt i tak, eller ska inreda ett fritidshus, är det inte så mycket att göra åt takhöjden. Men du kan skapa ett en intressant miljö för en fin lampa ändå.

Hur ska man tänka när man vill inreda med taklampor, men har lågt i tak? Här kommer några tips:

Välj en enkel och avskalad ljuskälla, exempelvis en stor, naken glödlampa med dekorativ sladd. En sådan lampa kan hänga lågt utan att störa.

Välj en långsmal lampa som har former i sidled mer än på höjden. Den kan hängas såväl högt som lågt. Om du väljer att hänga den högt får du mer rymd i rummet än vad det egentligen har. Här passar såväl platta lampor som lampor med många armar, som sträcker ut sig åt flera håll. Ett exempel på det sistnämnda är lampan Kvist från Örsjö belysning.

Vill du ändå jobba på höjden, välj en transparent taklampa, exempelvis en lampa i klarglas. Den tar inte över rummet, samtidigt som den blir ett intressant blickfång.

Använd hörnen. Har du en förkärlek för pendellampor kan du hänga dem där, eftersom de inte är i vägen.

Häng lampan över ett bord. Det innebär att du till och med kan ha en kristallkrona även i ett rum med låg takhöjd.

Häng flera lampor på olika höjd. Det ger dynamik i rummet.

DIY-lösningen

Du kan också bygga en egen lampa, som du anpassar efter förutsättningarna i ditt hem. Här hittar du flera exempel, gjorda av allt från pet-flaskor till jordglober. Tänk bara på elsäkerheten. Att göra en taklampa av bestick är kanske inte det bästa, om det finns en risk att de blir strömförande.

Scroll to top