Ljuskällor och lampor

Vad finns det att tänka på när du inreder och kommit till biten med belysning och lampor? En ljuskälla är lika mycket praktiskt nödvändigt som det kan bli en snygg piece of design i ditt hem.

Källa: Belysningsimporten

En lampa har lika mycket praktiskt värde – som det är en inredningsdetalj att titta på i ett rum. Väljer du din belysning med omsorg har du snart ett ombonat och välinrett hem. Ett märke för stilrena och smakfulla lampor och lampetter är till exempel Herstal, köp din herstal lampa här om du hittar det du vill ha.

Lampor och belysning – tänk på detta

Ikea skriver om lampor och belysning på följande sätt:

Alla rum behöver någon typ av belysning, men för att det ska vara både funktionellt och trivsamt behöver du oftast mer än bara en taklampa. Vi rekommenderar mellan fem och tio ljuskällor i ett rum – IKEA

Men vad för typ av ljuskällor krävs för att ett rum ska bli, som ovan nämnt, både funktionellt och trivsamt? Bland annat mysbelysning, arbetsbelysning och punktbelysning. Det är för att kunna skapa stämningsljus, arbetsljus och allmänljus. I stämningsljuset kan du till exempel umgås med familj och vänner, runt ett middagsbord eller i en vardagsrumssoffa. I allmänljuset kan du läsa och titta på tv. I arbetsljuset stryker och städar du bäst – för du ser du alla detaljer och all smuts. Ansträng inte ögonen i onödan, ha rätt ljus för rätt sak och tillfälle i stället. I en artikel i Expressen går det att läsa fördjupat om olika slags ljus och vad som är viktigt att tänka på.

I ett sovrum är det enligt en artikel i Elle Decoration, viktigt med både ljuskällor vid sängen, för att kunna läsa innan läggdags till exempel. Men även med bra belysning i närheten till garderober, där spotlights kan göra en stor skillnad för punktbelysningen. En taklampa för övergripande sken vid städning är också att rekommendera. Läs mer här.

 

 

Scroll to top