Nyheter på ljusfronten

Våren 2018 bjuder på mycket nytt när det kommer till belysning. Här går vi igenom några av våra personliga favoriter.

En ny säsong betyder många nyheter när det kommer till belysning. Våren 2018 är inget undantag. Vi ser bl.a. en ny kollektion från Ikea, som innehåller några olika taklampor.

Industriell

6 april släpps Ikeas nya kollektion Industriell, som har tagits fram i samarbete med Piet Hein Eek. Trots namnet är fokus för kollektionen naturliga och hållbara material, åtminstone om man ska tro Residence Magazine. I linje med detta har man valt att inte kassera föremål med smärre ”defekter”, utan att sälja även dessa i varuhusen. Det ska märkas att det finns en människa bakom föremålet, säger designern.

I kollektionen finns fyra lampor, en i polypropen och tre i klarlackad bambu. Alla kostar under 300 kronor, och samtliga ger ett ganska lätt intryck. Det är inte första gången som Hein Eek samarbetar med Ikea – förra året var han en av flera designers som var inblandade i kollektionen Jassa.

Piet Hein Eek (ej att förväxla med den danske poeten och vetenskapsmannen Piet Hein) är en designer som gjort sig känd för sin förmåga att återvinna använt och överblivet material i sin design. Elle Decoration kallar honom designvärldens Skrot-Nisse. Eftersom det är svårt att skapa två identiska bord av spillbitar blir hans skapelser unika, och det är säkert en delförklaring till att han kan tar mer än 100 000 kronor för sina bord. Troligen har kostnaden också med arbetsinsatsen att göra. När han nu samarbetar med Ikea blir möblerna betydligt billigare, men en del av hans filosofi kommer att följa med. Möblerna och lamporna i kollektionen har redan på ritbordet designats för att minimera spillet.

Några andra favoriter

En ny lampa behöver inte ha en helt ny design. Den klassiska PH-lampan, designad av Poul Henningsen, lanserades nyligen i en miniversion. Diametern är 30 centimeter på det bredaste stället, vilket är ungefär lika mycket som en LP-skiva. Det gör att lampan passar bra att hänga i fönstret. Du kan också hänga flera lampor över ett bord.

Sedan finns det lampor som inte alls liknar andra lampor, utan mer ser ut som smycken, fast med helt andra dimensioner. Pearls, från Pholc, är ett exempel på detta. Lampan ser ut som ett stort, droppformat örhänge med tre pärlor, och det är pärlorna som är lampkuporna.

Du kan också välja en lampa utformad som fem stycken, inte helt naturtrogna, fåglar på en gren. Lampan heter Perch Light Branch, är designad av Umut Yamac, och kommer från Moooi. Det är kanske inte den bästa lampan att hänga över matbordet, men den kommer att väcka uppmärksamhet.

Scroll to top