Så blir sovrummet både trendigt och avkopplande

Det finns några saker att fundera på för att sovrummet ska ge vila för alla sinnen. Vissa inredningsmisstag kanske inte är avsiktliga. Samtidigt kommer nya, roliga inredningstrender för säsongen. Här är en guide till årets inspirationskällor för färg och form till hemmets kanske viktigaste rum.

Det finns mycket att inspireras av när våren kommer. Blommor, ljusa dagar och solsken. Några skulle säga att köket är hemmets viktigaste rum. Det kanske inte läggs lika stor vikt vid att inreda sovrummet optimalt, men det kan finnas detaljer som stör avkopplingen. Enligt tidningen Metro påminner till exempel mobilens blå skärmljus om dagsljuset och det är ju raka motsatsen till syftet med att gå till sängs. Det kan vara klokt att släcka ner skärmen för bättre vila.

Sammet, linne, bomull, trä

Inredningsmaterialen har betydelse för helhetsupplevelsen. Det finns ett stort utbud av material och artiklar för sovrummet, och även tydliga trender vad gäller struktur, färg och känsla. Linne, bomull och satin är klassiker i sovrummet. Det satsas mycket på hållbar textil, miljö är trendigare än någonsin. Kunderna vill bli både inspirerade och kunna handla med gott samvete. År 2019 kommer med klara färger, textilier som är modebetonade och ibland lite oväntade för sovrum, som till exempel sammet och hur snygga är inte de sammetsgardiner som finns på https://www.nolhagahem.se/sv/articles/98/sammetsgardiner? Årets stora färg är ljusrosa och andra heta färger är ljusgrönt, guldbrunt och turkos, supersnyggt som gardiner. Trärena ytor är också i fokus och balanserar fint mot säsongens färgnyanser. Låt gärna en sänggavel i trä möta upp de friska färgerna.

Gardiner, mattor, sängkläder

Det är bra att välja inredning som går enkelt att hålla rent till sovrummet. Det är inte samma sak som att avstå från det som känns mysigt och ombonat. Tvärtom, textilier bidrar till avkoppling genom att dämpa ljud och ljus och skapa en rogivande atmosfär. Det kan vara nog så viktigt för nattvilan. Forskare arbetar just nu med en teori om vad som gör att sömnen faktiskt träder in. Det verkar finnas en sömn-gen som får oss att slumra in.

Även om nyckeln till insomning nu skulle vara hittad (mera forskning krävs) är det ändå en god idé att inreda sovrummet med det som ger allra bäst atmosfär. Det har varit trendigt ett tag med färggranna stormönstrade sängkläder, under 2019 kommer enfärgat stort. Heltäckningsmatta var tidigare ett stort tabu för sovrum, men där har utvecklingen av material gått framåt.

För att sammanfatta 2019 års sovrumstrender:

  • Välj gärna spännande textilier, som t ex sammetsgardiner.
  • Säg välkommen tillbaka till 1990-talsfärger som ljusrosa, pistagegrönt, turkos och guldgult.
  • Låt sänglinnet vara enfärgat eller ha diskret mönster.
  • Miljö och hållbarhet är viktigt även för sovrummet, titta efter certifieringar på textilier och möbler om det känns avgörande.
  • Matcha dina pastellfärgade inredningsdetaljer med trärena ytor på nattduksbord, byrå och sänggavel.
  • Var inte rädd för att prova heltäckningsmatta i sovrummet – utvecklingen har gått framåt.

Och sist men inte minst – inte en trend men ett gott råd: Låt mobilens skärm vara släckt för att komma till ro för natten. Det, tillsammans med rätt inredning, bäddar för en avkopplande vila.

Scroll to top