Så sänker du energiförbrukningen – med PVC

Är det någonsin man ska planera om sin energiförbrukning och minska sin klimatpåverkan så är det nu. Det tycker i alla fall de experter som nu går ut med hur man ska leva klimatsmart och minska sin elförbrukning. Att släcka lampan när du går ut från ett rum är ett sätt som många känner till, men att förhindra värmeläckage med sina fönster är det nu fler som har fått upp ögonen för.

Allt fler inser fördelen med att på olika sätt skapa bättre isolering inomhus. Det gäller både för att bevara värme under de kalla årstiderna och när det är som allra hetast och man behöver bevara den svala luften inomhus. Klimatsmarta och dessutom underhållsfria PVC fönster är överlägset bättre än de gamla träfönstren, vars enda fördel är att affektionsvärde. Tvingas man välja, så går de flesta med på att sänkta elkostnader, mindre klimatutsläpp och lägre förbrukning är rätt bra fördelar som väger tyngre än estetik.

PVC fönster en bra investering

Som väldigt ofta innebär en omställning en hel del kostnader. Att byta ut fönster är inte billigt till att börja med, men du kommer snart märka att du inte behöver underhålla dina fönster som förr. Risken för sprickor är mycket låg och du behöver inte heller se till att täta dem omvartannat. PVC-fönster är mycker tåliga och underhållsfria, så för många ger det ekonomiska incitamentet tillräckligt med kraft för att ställa om. Energikostnaderna kommer naturligt att minska, när elementen inte behöver jobba lika hårt med den kalla luften som drar in från träfönstren.

Till det är det bra att byta ut skeva dörrar och tilläggsisolera vinden, som poängterat i expressen.se som tipsar om hur man kan sänka sina energikostnader.

Här kan du få lite tips om hur ett fönsterbyte går till och vad du ska tänka på när du byter ut ditt fönster.

Isolera hemmet innan du omdimensionerar värmen

Att byta ut sin energikälla är ett av de bästa sätten att leva mer energisnålt. Många byter till förnybar el och försöker att helt och håller koppla bort fossila bränslen. En del väljer solel, bergvärme eller vind – det går också att kombinera de olika komponenterna. Att omdimensionera sin värmeförbrukning är viktigt, men steget för en god och hållbar energiförbrukning är genom att först se till att ens hem är välisolerat. Något man även bekräftas i DN.ses guide ”Så blir du mer klimatsmart”: ser man över sin energiförbrukning uppdagas det ganska snart vad mycket det är som bara är svinn.

Få känner till hur mycket deras hus faktiskt läcker bara av att bli passivt omhändertaget. Det är snarare något som de flesta upptäcker när man ställer om till andra värmekällor. Först då verkar folk reagera på att det är mycket energi som bara går åt att ”elda för kråkorna”. Nu börjar allt fler se vikten av att ha täta och välisolerade fönster som är ett mycket stort och viktigt steg i processen att få ner de globala utsläppen.

Scroll to top