Skydda din trädgård mot skadedjur

Det är inte alls speciellt ovanligt att ha skadedjur i trädgården. Det spelar ingen roll var du bor, du kan stöta på dem överallt. Det finns dock sätt du kan skydda din trädgård på.

närbild på råtta utomhusOm du vill ha ett bra skydd mot råttor kan ett alternativ vara att sätta ut råttgift. Det är dock inte så bra för husdjur eller andra djur. Det allra bästa skyddet mot skadedjur är att låta trädgården bli ogästvänlig för dem. Du kan till exempel ta bort lövhögar, komposter och annat där skadedjur ofta håller till. Det är dock klokt att tänka på att skadedjuren också har en roll i naturen. Även de vanligaste skadedjuren behöver finnas av olika anledningar.

De vanligaste skadedjuren

I Sverige finns fler skadedjur än vad människor ofta tror. Ett djur som rådjur kanske du inte ser som ett skadedjur men så är faktiskt fallet. De vanligaste skadedjuren i Sverige är följande:

  • Bladlöss
  • Råttor
  • Sorkar
  • Rådjur
  • Grävlingar

Att bli av med skadedjur

Att helt bli av med skadedjur är inte helt enkelt. Det går att lägga ut gift eller att avliva skadedjuren på olika sätt. Det är dock inte alltid så miljövänligt eller trevligt. Om du vill bli av med skadedjur som bladlöss kan det löna sig att spruta såpvatten på de drabbade växterna och du kan också ha nytta av att ta bort en del ogräs som växer mellan de drabbade plantorna. På så sätt kan du minska risken att bladlössen sprider sig. Om du har gott om myror och nyckelpigor i trädgården kan det vara bra att vara rädd om dem. De äter nämligen bladlöss.

Rådjur är lite större vilda djur som ofta tar sig in i trädgårdar för att äta. Tulpaner och rosenknoppar brukar vara populär föda. Blodmjöl har länge använts för att minska risken att rådjuren ger sig på blommor och det kan vara en lösning som fungerar för dig. Ett annat alternativ är att täcka känsliga plantor med nät av något slag. Det ger ett bra skydd och du kan då få ha dina blommor i fred och njuta av dem.

Scroll to top