Tänk klimatsmart & välj icke eldrivna produkter

Det är svårt att inte falla för frestelsen av ännu en elektronikpryl till hemmet. Den moderna tekniken omhuldar oss och sätter käppar i hjulen för den som har en förkärlek för manuellt drivna produkter eller för människor som under lediga stunder vill dra sig tillbaka till en enslig stuga och bara njuta av allt som inte innefattar ett vägguttag. Misströsta inte, för tekniken och de uppfinningsrika har valt att erbjuda en mix av modernitet och hållbarhet som gör att vi andra också kan leva normalt till vardags utan att begrava oss i elprylar.

Vi bugar och bockar åt varumärket Sunwind som satsat helhjärtat på teknikprodukter som drivs tack vare andra energilösningar än de traditionella. Deras produkter lämpar sig särskilt bra för sommarstugan, jaktstugan, segelbåten eller andra platser där du vill vara lite mer för dig själv och ändå kunna använda belysning, ventilation, toaletten samt få en värmelösning. Sunwinds urval av produkter innebär att du kan koppla av utan att behöva tumma på bekvämligheten. Här kan du läsa om olika, smarta lösningar som svarar bra på krav på hållbarhet.

Ett skepp kommer lastat. Med vadå? Gasol!

Du kan idag finna ett flertal gasollösningar som inte kräver någon elektricitet. För matlagning är gasol förträfflig och som en värmelösning finns också en gasolvarmvattenberedare som förser dig med sköna duschar även om du inte skulle ha strömtillförsel i din stuga eller helt enkelt vill vara mer miljövänlig hemma. Denna typ av varmvattenberedare är tryckstyrd och aktiverar endast brännaren när du öppnar en kran. Normalt värms vattnet upp till 25 grader mer än vattnet som skickas upp, så om du vill ha riktigt hett vatten då gäller det att det ursprungliga vattnet inte är alltför kallt.

Gasol i kyl och frys

För att fortsätta i gasolens fotspår så kan du som bor på landet tillfälligt eller är ute på sjön, installera en gasolkyl/frys. Allt som krävs är en fylld gasolflaska och du kan lagra råvaror som ägg, mjölk och annan mat genom att justera temperaturen. Det finns gasolkylskåp och frys i olika modeller och prisklasser med olika storlek och varierad kapacitet. Förutom kyl och frys finns även andra gasoldrivna vitvaror som har en given plats där elen inte har hittat in ännu.

  • Gasolspis
  • Gasolhäll
  • Gasolugn

Ta vara på solenergin till varje stråle

Solpaneler och solceller har blivit ett alltmer synliga ting på svenska hus och fastigheter. Och tack vare det statliga stödet är det inte svårt att förstå varför, det är ju lättare att bli klimatsmart om man dessutom har råd med det. Det finns flera lösningar med solenergin och under semester är det också helt och fullt möjligt att skaffa paneler som omvandlar solenergi till el i båten eller i husbilen. Detta är ett enkelt sätt att ladda batteriet utan att vara kopplad till bryggan eller vara tvungen att låta motorn gå på högvarv.

Byt till ett superdass

Idag finns det energilösningar som fungerar i stugor både med eller utan ström. Ett superdass är ett sådant exempel där enda kravet är att ytan mellan golv och mark uppgår till minst 65 cm. Superdasset är fräscht med enkel lösning för tömning och har således ingenting att göra med våra gamla, unkna utedass som luktar skunk på flera mils avstånd. Prova detta klimatsmarta dass så får du se!

Scroll to top