Undvik fuktskador och mögellukt

Så ser du till att inte få fuktskador och blir av med lukten av mögel – ifall du råkat ut för en.

 

Luktar det konstigt i din källare? Kanske av fukt och mögel? Se till att ordna med bra ventilation, åtgärda eventuella mögel- eller fuktskador och kör en omgång med ozonrengöring för att bli av med lukten. Det senare hittar du bekvämt på ozongeneratorer.se.

 

Som det går att läsa om i en artikel i Expressen så är fuktskador verkligen husägarnas mardröm. Det finns flera riskzoner i huset där fukten verkligen har större chans att ta plats och förstöra ytskikt eller djupare konstruktioner. Det är kök och badrum men även tak och fasad. Det gäller med andra ord att hålla koll på dessa delar av ditt hus när det kommer till fukt.

 

Så undviker du fuktskador hemma

Fasaden är som många vet ett viktigt skydd mot vädrets makter, som regn, vind och snö. Se till att inte plantera växter direkt intill fasaden, det ökar nämligen risken för att fasaden ska bli fuktskadad. Träfasader är särskilt känsliga, inte minst lägst ner på fasaden där trä möter jord. Gör alltid en inspektion av fasaden varje år och olja in eller måla delar som behöver det, för extra skydd. Kolla så att fönsterbleck lutar utåt och är uppvikta på sidan så att ingen vätska eller snö kan komma in i väggen och orsaka skador. Det kan bli väldigt dyrt att åtgärda om så sker.

 

I köket uppstår många fuktskador, till husägares förtret. Se till att ledningarna under diskbänk är ordentligt fastsatta och känn efter så att de inte är fuktiga efter att diskmaskinen körts. Det betyder att det kan finnas en läcka någonstans därunder. Ett smart sätt att skydda sig på är att montera ett läckageskydd under vitvarorna samt under hela diskbänksskåpet. De även till att stänga av diskmaskinens kran om du är borta på resa en längre tid.

 

I badrummet är det viktigt att täta fogar med fogmassa om du upptäcker att någon är trasig och har du en plastmatta på väggen med öppna fogar måste du se till att täta dessa genom svetsning. Rensa även golvbrunnen några gånger per år för att inte det ska bli stopp. Testa frånluftsventilationen på väggen genom att se om den suger som den ska, med en bit toapapper.

 

Mer om fuktskador kan du läsa här och här.

Scroll to top