Undvik inbrott med polisens tips

Så kan du undvika att få inbrott hemma.

Bor du i bostadsrätt? Då kan det vara bra att undvika inbrott, med bland annat en säkerhetsdörr och några av polisens egna tips.

Säkerhetsdörrar och lås

I SVT tipsar en polis om hur du gör det svårare för inbrottstjuven. Visste du att hösten är den tid då de allra flesta inbrotten begås, då mörkret faller tidigt och är kvar länge inpå morgonen därefter. Det gör att tjuven kan göra inträde i lägenheter och hus i skydd och osett från grannar. Att investera i en bra dörr med tåligt lås är alltid att rekommendera, även om det inte hindrar alla tjuvar. Med det blir definitivt mer besvärligt att bryta upp.

Fler tips är att låsa ytterdörren även om du är hemma. Om du bor i hus ska du se över skyddet vid både fönster och altandörr, och i lägenhet på första våningen ska du se över din balkongdörr. Tjuvars bästa väg in i din bostad är när den är på bottenplan och det finns en insynsskyddad balkong eller ett fönster som är lätt att klättra upp till. Se därför upp med att ha insynsskyddande växter nära både altan och fönster samt balkong. Det gör att inte bara du får svårt att se en smygande tjuv, dina grannar kommer även de helt missa den oönskade personen som lurar i skuggorna. Vidare tips är att inte ha dyrgripar liggandes hemma, som dyra tavlor och konstföremål, en gammal myntsamling eller stora summor i kontanter i byrålådan eller madrassen.

Satsa på bra belysning, grannsamverkan och stöldskyddsmärkning

Satsa däremot på bra belysning runt ditt hus, eller en belysning som tänds av en rörelsesensor, det kan skrämma iväg en och annan tjuv. Och det illa kvickt. Se till att meddela grannar när du åker bort så att det finns en grannsamverkan, och förvara trädgårdsredskap och verktyg inomhus i förråd och garage, så att de inte kan stjälas eller användas för att göra själva inbrotten i ditt hem. Töm din postlåda och stöldskyddsmärk dina dyrgripar med dna som är osynligt och endast kan upptäckas med hjälp av smart UV-ljus. Fotografera dina värdeföremål så du vet vad du har.

Fler tips hittar du här och här.

 

Scroll to top